Metody Přípravy Kávy – 10 neoblíbenějších způsobů

mocca konvicka
Metody přípravy kávy - 10 neoblíbenějších způsobů přípravy kávy. French press, espresso, pour-over, aeropress, moka konvička, percolátor. Tyto metody přípravy kávy nabízí jedinečný chuťový profil a zážitek z kávy. Výběr závisí na vašich osobních preferencích a dostupném vybavení.

Metody Přípravy Kávy - 10 neoblíbenějších způsobů

Příprava kávy je umění, které nabízí mnoho metod, každou s unikátními technikami a výsledky. Každá metoda má své výhody, které ovlivňují chuť, aroma a celkový zážitek z kávy. Pojďme se podívat na některé z nejpopulárnějších způsobů, jak si můžete připravit svůj oblíbený šálek kávy doma. Ve světě výběrové kávy existují desítky aromat a tónů, které by si našinec ani ve snu s kávou nespojoval. U těch nejkvalitnějších najdeme široké spektrum citrusů a komplexních ovocných chutí od pomerančů a meruněk, po fíky a švestky. Dobré kávy jsou vyvážené a živé, s příjemnou aciditou a čokoládovou, oříškovou nebo mandlovou dochutí. U některých vyniká mohutné tělo, ostatní jsou svěží a lehčí. Na výsledné chuti se podílí jak kvalita a zpracování vlastních kávových třešní, tak i um pražiče a finální práce baristy. každá metoda přípravy kávy má markantní vliv na konečnou chuť v šálku. Stejně tak jako zkušený pražič dokáže získat z kávových zrnek jejich maximální chuťový potenciál, existují i metody pro danou kávu vhodnější a shovívavější. Pomocí 10 nejrozšířenějších metod:

  1. French Press
  2. Espresso
  3. Pour-over
  4. Aeropress
  5. Moka Konvička
  6. Cold Brew
  7. Siphon Vakuum Pot
  8. Chemex
  9. Turecká káva
  10. Percolátor

French Press, také známý jako cafetière, je klasická metoda přípravy kávy. Hrubě mletá káva se smíchá s horkou vodou a nechá se 4 minuty louhovat. Po této době se pístem stlačí sedlina ke dnu. Výsledkem je káva s plným tělem a bohatou chutí, protože papírový filtr neodstraňuje oleje a jemné částečky.

French Press
French press / Pod tímto názvem se skrývá jednoduché zařízení na přípravu velmi kvalitní kávy, jehož počátky se datují až do 18. stol. V posledních letech se opět stává populárním především pak v komerčním prostředí pro přípravu exkluzivních jednodruhových káv. Samotná příprava je velmi jednoduchá. Nahrubo mletá káva v množství cca 40 g na 500 ml, se zalije horkou vodou o teplotě 92 °C. Následně se káva důkladně promíchá dřevěnou hůlkou a nechá se 3-4 minuty extrahovat. Poté se French press pomalu stlačí a káva je připravena k servírování. Je velice důležité změřit si přesně dobu, po kterou se káva louhuje. Tato doba by neměla přesáhnout 4 minuty. Poté je nezbytně nutné kávu z French pressu ihned přelít přímo do šálku nebo karafy.

2. Espresso

Další metodou přípravy kávy je Espresso. Espresso je silný kávový nápoj připravovaný pod vysokým tlakem. Horká voda je protlačena jemně mletou kávou za 25-30 sekund. Tento proces vytváří malý, ale intenzivní nápoj s hustou pěnou zvanou crema. Espresso je základním stavebním kamenem pro mnoho kávových nápojů jako latte, cappuccino nebo americano.

Metody Přípravy Kávy - 10 neoblíbenějších způsobů 1

Nejoblíbenější, nejsložitější a znalci nejuznávanější metoda přípravy kávy.

Za espresso se vydává leccos, neboť mnoho firem ví, že tento název lidi zaujme a přesvědčí ke koupi. Pravé espresso je káva připravená na přístroji, který pracuje s tlakem alespoň 9 barů. Kávy připravené na přístrojích s menším tlakem (nebo úplně bez něj) mohou být sice dobré, ale nemohou se honosit názvem espresso.

Příprava espressa je obřad a umění se vším všudy. Od namletí (relativně velmi jemné mletí), stlačení až po samotný proces extrakce a podávání musí vše probíhat rychle a stylově. Hotové espresso je silný nápoj, chuťově výrazný s okouzlujícím aroma a oříškovou, pevnou cremou, jejíž pigmentace připomíná tygrované šrafování.

Bohužel pití espressa nemá v našich zemích tak silnou tradici jako například v Itálii a tak často dochází k tomu, že zákazník v restauraci dostane vše, jenom ne pitelné espresso.

Z jedné extrakce nikdy nemůže být 250 ml kávy. Espresso si bere z kávy jen to nejlepší, následkem čehož spotřebuje větší množství kávy, než které si lidé obvykle dávají do hrnku na přípravu čtvrtlitrového „turka“.

V obavách o přízeň zákazníka si obsluha v restauracích nastavuje větší objem než je možné, tak aby zákazník měl „velkou“ kávu za svoje „velké peníze“, což je bohužel „velká“ škoda.

Projde-li vrstvou kávy více vody než je nezbytné, dochází k extrakci hořkých, dřevnatých látek, které jsou v kávě nežádoucí a výsledný nápoj je sice objemově větší, ale chuťově prostý a nudný. 

Pour-over je manuální metoda přípravy kávy, při které se horká voda pomalu nalévá na mletou kávu v papírovém filtru. Tato metoda umožňuje přesnou kontrolu nad rychlostí nalévání a teplotou vody, což vede k čisté a aromatické kávě. Populární zařízení pro pour-over zahrnují Chemex a Hario V60.

Pour Over

Tato manuální metoda je náhražkou klasických domácích kávovarů. Na rozdíl od nich však dokáže vyprodukovat výborný šálek kávy.

Při přípravě máme možnost exaktní kontroly teploty vody (ta bývá u klasických kávovarů nedostatečná) a doby extrakce. Manuální překapávač je ta nejsnazší možná příprava kávy. Postačí nám rychlovarná konvice a nádoba s filtrem.

Filtry pak existují obyčejné papírové, látkové, nebo nylonové. Preferujeme filtry látkové, jelikož nevytvářejí v šálku skoro žádnou prašnost, zato však dokážou propustit některé pro chuť důležité nerozpustné oleje.

Středně jemně namletá káva se pomalu zalívá horkou tak, aby došlo k dostatečné saturaci zrnek kávy. Přes filtr následně káva několik minut pomalu prokapává. Pro většinu byla tato relativně primitivní metoda malým překvapením. V kávě se krásně rozvinula zajímavá acidita a ztratila se hořkost.

Aeropress je moderní metoda přípravy kávy. Základem je zařízení kombinující prvky French Pressu a espressa. Káva se extrahuje pod tlakem pomocí pístu, což vede k čisté a intenzivní chuti. Je ideální pro cestování díky své kompaktnosti a snadnému použití. Extrakce trvá pouze 1-2 minuty.

AEROpress

Moka konvička je tradiční italská metoda přípravy kávy na sporáku. Voda ve spodní komoře se ohřívá a vytváří páru, která tlačí vodu přes mletou kávu do vrchní komory. Výsledkem je silná káva, podobná espressu, ale s odlišným chuťovým profilem.

mocca konvicka

Předchůdce dnešních espresso přístrojů, tak jak je známe z našich kaváren a restaurací. Alfonso Bialetti v roce 1933 přišel z nadčasovým designem svých moka konviček, které nadále patří v italských domácnostech téměř k povinné výbavě.

V principu velmi jednoduchý systém, podobný např. vacuum potu. Do spodní části konvice naléváme vodu, do prostřední umístíme jemně mletou kávu a zahříváme. Ve spodní části následně dochází k varu, který vytváří tlak a prožene horkou vodu namletou kávou.

Výsledná silná emulze se shromažďuje ve vrchní části konvice. Takto připravená káva je opravdu delikátní, jemná a osvěžující

Cold brew je metoda přípravy kávy, při které se hrubě mletá káva louhuje ve studené vodě po dobu 12 až 24 hodin. Tento pomalý proces extrakce vytváří jemnou, nízkokyselou kávu, která je ideální pro letní osvěžení. Po extrakci se káva filtruje a může být podávána s ledem.

Cold Brew káva

Siphon je jednou z nejstarších metod přípravy kávy, která využívá vakuum a tlak páry. Káva se vaří ve dvou komorách: voda se ohřeje ve spodní komoře a vystoupá do horní, kde se mísí s kávou. Po odejmutí tepla se káva vrátí do spodní komory. Výsledná káva je jemná a čistá.

Vacuum pot

Asi nejčistší a nejefektnější způsob přípravy filtrované kávy, který se stal populárním především v japonských kavárnách a tzv. sifon barech.

Tato po skoro 200 let nezměněná metoda se skládá se ze dvou skleněných nádob spojených filtrem (skleněným či textilním). Většina vacuum potů má vlastní hořák, ale v komerčním prostředí se obvykle používají hořáky halogenové.

Vacuum poty získávají opět na popularitě především pro svou eleganci a jednoduchost. Náročný zákazník má možnost sledovat vlastní proces filtrace a poté si může vychutnat úžasně čistý a chuťově komplexní šálek kávy.

Chemex je speciální metoda přípravy kávy typu pour-over, který používá silnější papírový filtr. Tento filtr odstraňuje více olejů a jemných částeček, což vytváří čistou, lehkou a aromatickou kávu. Chemex je ceněn nejen pro kvalitu výsledné kávy, ale také pro svůj elegantní design.

Chemex

Turecká káva je metoda přípravy kávy, při které se  vaření jemně mletá káva s cukrem ve speciální konvičce (cezve). Káva se nefiltruje, takže výsledkem je hustý nápoj s bohatou pěnou a výrazným sedimentem na dně šálku. Tento tradiční způsob přípravy je oblíbený na Blízkém východě a na Balkáně.

ibrik turecká konvička

Pravá turecká káva nemá s českým způsobem přípravy „turka“ pranic společného. Turecká káva je silná vydatná káva vařená ve speciální konvičce, jež se nazývá džezva nebo ibrik.

Jedná se o kónickou kovovou nádobu s dlouhým držadlem (původně se káva připravovala na otevřeném ohni), do které se přidává velmi jemně namletá káva s vodou.

Tato směs se zahřívá do té doby, než káva zpění. Následně se odstaví a sklepne, aby došlo k usazení, a znovu se zahřeje. Káva by se však nikdy neměla vařit.

Tento postup se několikrát (nejčastěji třikrát) opakuje a výsledkem je chuťově bohatý, silný nápoj, který vás přesvědčí o tom, že tento prastarý turecký způsob přípravy kávy má své kouzlo (možno dochutit kardamomem, hřebíčkem, cukrem).

Perkolátor je starší metoda přípravy kávy, při které vroucí voda neustále cirkuluje skrz mletou kávu. Tento proces vytváří silnou a často hořkou kávu, protože voda několikrát prochází kávovou sedlinou. Perkolátory se dnes používají méně často, ale jsou stále populární mezi některými milovníky kávy.

Metody Přípravy Kávy - 10 neoblíbenějších způsobů 2

Obsah

rubriky

štítky

Defekty zelené kávy

Defekty zelené kávy – 17 nežádoucích defektů při klasifikaci zelené kávy

Defekty zelené kávy jsou vady nebo nežádoucí vlastnosti kávových zrn, které mohou ovlivnit výslednou kvalitu, chuť a aroma kávy. Mohou vznikat během pěstování, sklizně, zpracování nebo skladování. Defekty mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou nemocné rostliny, špatné zpracování, kontaminace, nesprávná sklizeň nebo nesprávné skladování.

číst »
Chemex

Chemex – Podrobný Průvodce Přípravou kávy v Chemexu

Chemex je elegantní a ikonický přístroj na přípravu kávy, který kombinuje krásu skla s jednoduchostí filtrovací metody. Vynalezený v roce 1941, Chemex se stal oblíbeným mezi milovníky kávy pro svou schopnost připravit čistý a chutný šálek.

číst »
Kultivar kávovníku

Kultivar kávovníku

Kultivar kávovníku označuje specifickou odrůdu kávovníku, která byla vybrána a šlechtěna pro své žádoucí vlastnosti, jako jsou výnos, kvalita zrna, odolnost vůči chorobám a škůdcům nebo schopnost přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám. Kultivar je tedy konkrétní genetická linie kávovníku, která je rozmnožována a pěstována pro své specifické vlastnosti.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – Costa Rica – káva z kostariky

Káva z kostariky je vyhledávaná po celém světě. Kostarika je proslulá produkcí vysoce kvalitní kávy. Díky svým přírodním podmínkám a pečlivému zpracování se kostarická káva vyznačuje vyváženou chutí, nízkou kyselostí a delikátními ovocnými tóny.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je známé pro svou kvalitu, díky čemuž je kostarická káva oceňována na světových trzích. Pojďme se podrobně podívat na historii pěstování kávy v této středoamerické zemi až po současný stav.

přečíst »
Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

přečíst »
DRY - suchá metoda

DRY – Suchá metoda zpracování kávy

Metoda dry, neboli suchá metoda, je jednou z nejstarších a nejjednodušších metod zpracování kávy. Na rozdíl od washed nebo semi-washed metod, při této metodě zůstávají kávové třešně se slupkou a dužinou až do samotného sušení.

přečíst »
Defekty zelené kávy

Defekty zelené kávy – klasifikace

Defekty zelené kávy jsou vady nebo poškození kávových zrn, která ovlivňují jejich kvalitu, a tím i chuť hotového nápoje. Zelená káva označuje surová kávová zrna před pražením, a defekty mohou vznikat v různých fázích – během růstu kávovníku, sklizně, zpracování, sušení, skladování nebo dopravy.

přečíst »
SCAE

SCAE – Specialty Coffee Association of Europe

Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) byla nezisková organizace zaměřená na podporu a rozvoj výběrové kávy v Evropě. Založena v roce 1998, SCAE se soustředila na zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávacích programů a podporu udržitelnosti v celém kávovém řetězci. V roce 2017 se SCAE sloučila s Specialty Coffee Association of America (SCAA), čímž vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
SCA Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association je globální nezisková organizace, která vznikla v roce 2017 sloučením dvou předchozích organizací: Specialty Coffee Association of America (SCAA) a Specialty Coffee Association of Europe (SCAE). SCA se zaměřuje na podporu a rozvoj výběrové kávy, zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávání pro profesionály v kávovém průmyslu a podporu udržitelných obchodních praktik.

přečíst »

SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
další články budou