Kostarika – historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika
Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je

Kostarika historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je známé pro svou kvalitu, díky čemuž je kostarická káva oceňována na světových trzích. Pojďme se podrobně podívat na historii pěstování kávy v této středoamerické zemi až po současný stav.

Kostarika a Počátky pěstování kávy (18. a 19. století)

  • Káva byla do Kostariky poprvé přivezena v roce 1779 ze Západní Indie, konkrétně z Jamajky, a od té doby se její pěstování začalo rozšiřovat. Kávové rostliny se dobře přizpůsobily klimatu a půdě v centrálních údolích Kostariky, které jsou pro kávu ideální díky vulkanické půdě a vysokým nadmořským výškám.
  • Zpočátku byla káva pěstována pouze v malém měřítku na rodinných farmách. První kávová zrna byla exportována v roce 1820 do Panamy a o několik let později se Kostarika stala významným vývozcem kávy, což významně ovlivnilo její hospodářský růst.
  • V roce 1832 se Kostarika rozhodla začít vyvážet kávu do Evropy. Prvním evropským trhem bylo Anglie, která ocenila kvalitu kostarické kávy. V roce 1843 byla káva z Kostariky poprvé odeslána do Anglie a rychle si získala pověst kvalitní a aromatické kávy.
Kostarika

Káva z Kostariky jako základ ekonomiky (19. století)

  • V průběhu 19. století se káva stala základem kostarické ekonomiky. Kostaričtí prezidenti, včetně Juana Rafaela Mora, aktivně podporovali rozvoj kávového průmyslu. Farmáři byli povzbuzováni k pěstování kávy a vláda nabízela daňové úlevy a zemědělské subvence těm, kteří se rozhodli pěstovat kávu.
  • Kávový průmysl se stal hlavním zdrojem příjmů Kostariky a vytvořil silnou vrstvu bohatých elit, tzv. kávovou oligarchii, která měla velký politický i ekonomický vliv. Tito majitelé plantáží investovali do infrastruktury, což vedlo k rozvoji silnic, přístavů a železnic, které usnadňovaly export kávy.
  • Zemědělci, kteří pěstovali kávu, měli relativně malé pozemky, což přispělo k vytvoření stabilní společnosti a rozvoji střední třídy. To odlišovalo Kostariku od mnoha jiných středoamerických zemí, kde dominovaly velké plantáže s monokulturami.

Zlatá éra Kostarické kávy (konec 19. a počátek 20. století)

  • Koncem 19. století byla káva již nejdůležitějším exportním artiklem Kostariky a její popularita na světových trzích stále rostla. Kostarika investovala do vzdělání a infrastruktury, což vedlo k relativně vysoké úrovni gramotnosti a rozvoje oproti jiným zemím v regionu.
  • Kostarická vláda také podporovala rozvoj zpracovatelských zařízení, tzv. „beneficios“, kde byla káva zpracovávána na vývoz. Tento systém se vyznačoval vysokou kvalitou zpracování, což zvyšovalo mezinárodní poptávku po kostarické kávě.
  • Káva se v té době pěstovala převážně v regionech jako je Central Valley, které poskytovalo ideální podmínky pro pěstování Arabiky. Káva byla díky místním přírodním podmínkám známa pro svůj výrazný, čistý chuťový profil s jemnou kyselostí a plným tělem.
Kostarika

Modernizace a rozvoj Kostariky (20. století)

  • V první polovině 20. století došlo k dalšímu růstu kávového průmyslu v Kostarice. Káva se stala hlavním zdrojem deviz a jedním z hlavních pilířů ekonomiky.
  • Vláda zřídila Instituto del Café de Costa Rica (ICAFE), který měl za úkol řídit a podporovat kávový sektor, zajišťovat stabilní výkupní ceny pro farmáře a udržovat kvalitu kávy na vysoké úrovni.
  • V období po druhé světové válce se Kostarika začala více orientovat na diverzifikaci své ekonomiky, ale káva si stále udržela klíčovou roli. V 50. a 60. letech se díky mechanizaci a zlepšeným zemědělským technikám zvýšily výnosy, přičemž se stále kladl důraz na kvalitu a udržitelnost.
kostarika

Krize a reforma v Kostarice (80. a 90. léta)

  • V 80. letech došlo k poklesu světových cen kávy, což těžce zasáhlo kostarickou ekonomiku. Farmáři čelili klesajícím výnosům a ekonomickým problémům. To vedlo k potřebě změn v kávovém sektoru, aby se přizpůsobil novým globálním podmínkám.
  • V reakci na krizi začala Kostarika klást důraz na výběrovou kávu a udržitelné pěstování. Kvalita se stala ještě důležitější než kvantita a Kostarika se začala orientovat na produkci kávy s vysokou přidanou hodnotou.
  • Ekologická a udržitelná produkce kávy začala být podporována vládou i mezinárodními organizacemi, přičemž se prosazovala organická produkce a snižování dopadu na životní prostředí. To vedlo k tomu, že mnoho kostarických farmářů získalo certifikace jako Fair Trade, Rainforest Alliance nebo Organic.

Současný stav kávového průmyslu v Kostarice (2000–současnost)

  • Dnes je Kostarika jedním z nejdůležitějších producentů výběrové kávy na světě. Pěstování kávy typu Arabica je zákonem stanovenou povinností, což znamená, že v zemi se nesmí pěstovat Robusta, což zajišťuje vysokou kvalitu produkce.
  • Kostarická káva je známá pro svůj vyvážený chuťový profil, který zahrnuje jemnou kyselost, květinové a ovocné tóny a plné tělo. Nejznámějšími regiony pro pěstování kávy jsou Tarrazú, Valle Central, Tres Ríos a Orosi, které poskytují jedinečné mikroklimaty pro různé chuťové profily kávy.
  • Instituto del Café de Costa Rica (ICAFE) nadále hraje klíčovou roli při podpoře farmářů, zajišťování kvality a podpoře udržitelných metod pěstování. V posledních letech se zaměřuje na inovace, včetně zavádění nových metod zpracování kávy, jako je honey process nebo natural process, které přidávají jedinečné chuťové charakteristiky.
  • Kostarika se také zaměřuje na ekoturismus, přičemž mnoho kávových farem nabízí turistům možnost navštívit plantáže, ochutnat čerstvě sklizenou kávu a seznámit se s procesem pěstování a zpracování kávy. Tento druh agroturistiky pomáhá farmářům diverzifikovat své příjmy a zároveň propaguje kostarickou kávu na globální úrovni.
  • Kávový průmysl v Kostarice dnes tvoří významnou část jejího HDP a zaměstnává tisíce farmářů, kteří se spoléhají na tento sektor jako na svůj hlavní zdroj příjmů.
Čerstvě pražená káva COSTA RICA
Costa Rica 100% ARABICA La Pastora Tarrazu

Závěr

Kostarická káva má dlouhou a úspěšnou historii, která ji přivedla mezi nejlepší producenty výběrové kávy na světě. Důraz na kvalitu, udržitelnost a inovace přinesl kostarickým farmářům celosvětové uznání. Káva z Kostariky si udržuje své pevné místo na globálním trhu a představuje jak symbol kvality, tak příklad úspěšné transformace tradičního zemědělství.

Obsah

rubriky

štítky

Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

číst »

Burundi – regiony pěstování kávy v Burundi

regiony pěstování kávy v Burundi. Burundi je malá země ve východní Africe, známá svou produkcí vysoce kvalitní arabiky, která je pěstována ve vysokých nadmořských výškách. Káva z Burundi se vyznačuje výraznou kyselostí, bohatými chuťovými profily a přísně kontrolovanými metodami zpracování. Níže je detailní popis hlavních kávových regionů v Burundi, spolu s podrobnostmi o pěstovaných odrůdách, zpracování a chuťových profilech.

číst »
Chemex

Chemex – Podrobný Průvodce Přípravou kávy v Chemexu

Chemex je elegantní a ikonický přístroj na přípravu kávy, který kombinuje krásu skla s jednoduchostí filtrovací metody. Vynalezený v roce 1941, Chemex se stal oblíbeným mezi milovníky kávy pro svou schopnost připravit čistý a chutný šálek.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – Costa Rica – káva z kostariky

Káva z kostariky je vyhledávaná po celém světě. Kostarika je proslulá produkcí vysoce kvalitní kávy. Díky svým přírodním podmínkám a pečlivému zpracování se kostarická káva vyznačuje vyváženou chutí, nízkou kyselostí a delikátními ovocnými tóny.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je známé pro svou kvalitu, díky čemuž je kostarická káva oceňována na světových trzích. Pojďme se podrobně podívat na historii pěstování kávy v této středoamerické zemi až po současný stav.

přečíst »
Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

přečíst »
DRY - suchá metoda

DRY – Suchá metoda zpracování kávy

Metoda dry, neboli suchá metoda, je jednou z nejstarších a nejjednodušších metod zpracování kávy. Na rozdíl od washed nebo semi-washed metod, při této metodě zůstávají kávové třešně se slupkou a dužinou až do samotného sušení.

přečíst »
Defekty zelené kávy

Defekty zelené kávy – klasifikace

Defekty zelené kávy jsou vady nebo poškození kávových zrn, která ovlivňují jejich kvalitu, a tím i chuť hotového nápoje. Zelená káva označuje surová kávová zrna před pražením, a defekty mohou vznikat v různých fázích – během růstu kávovníku, sklizně, zpracování, sušení, skladování nebo dopravy.

přečíst »
SCAE

SCAE – Specialty Coffee Association of Europe

Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) byla nezisková organizace zaměřená na podporu a rozvoj výběrové kávy v Evropě. Založena v roce 1998, SCAE se soustředila na zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávacích programů a podporu udržitelnosti v celém kávovém řetězci. V roce 2017 se SCAE sloučila s Specialty Coffee Association of America (SCAA), čímž vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
SCA Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association je globální nezisková organizace, která vznikla v roce 2017 sloučením dvou předchozích organizací: Specialty Coffee Association of America (SCAA) a Specialty Coffee Association of Europe (SCAE). SCA se zaměřuje na podporu a rozvoj výběrové kávy, zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávání pro profesionály v kávovém průmyslu a podporu udržitelných obchodních praktik.

přečíst »

SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
další články budou