Defekty zelené kávy
Defekty zelené kávy jsou vady nebo nežádoucí vlastnosti kávových zrn, které mohou ovlivnit výslednou kvalitu, chuť a aroma kávy. Mohou vznikat během pěstování, sklizně, zpracování nebo skladování. Defekty mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou nemocné rostliny, špatné zpracování, kontaminace,

Defekty zelené kávy

Co jsou defekty zelené kávy?

Defekty zelené kávy jsou vady nebo nežádoucí vlastnosti kávových zrn, které mohou ovlivnit výslednou kvalitu, chuť a aroma kávy. Mohou vznikat během pěstování, sklizně, zpracování nebo skladování. Defekty mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou nemocné rostliny, špatné zpracování, kontaminace, nesprávná sklizeň nebo nesprávné skladování.

Defekty zelené kávy se obvykle dělí na dvě kategorie:

Primární defekty

Jsou považovány za závažnější a mají větší dopad na kvalitu kávy. Patří sem například černá nebo plesnivá zrna, přítomnost cizích předmětů, jako jsou kameny či větvičky, a další vážné vady.

Sekundární defekty

Jsou méně závažné, ale stále ovlivňují výsledný produkt. Patří sem zrna s různými drobnými vadami, jako jsou poškozená nebo neúplně vyvinutá zrna.

Vady zelené kávy jsou důležité pro hodnocení kvality zrn před exportem. Každá vada může ovlivnit výslednou chuť kávy, a proto je jejich klasifikace nezbytná pro určení celkové kvality šarže. Níže uvádím tabulku, která obsahuje popis a vysvětlení těchto vad.

Proč je důležité definovat defekty?

Definování defektů je klíčové pro klasifikaci a hodnocení kvality zelené kávy. Defekty ovlivňují jak vzhled zrn, tak výslednou chuť a aroma připravené kávy. Káva s větším počtem defektů může mít hořkou, plochou nebo nevyváženou chuť, což zhoršuje kvalitu a snižuje hodnotu kávy na trhu.

Klasifikace defektů pomáhá:

Zajistit kvalitu

Kontrola a třídění zrn podle defektů zajišťuje, že pouze kvalitní zrna budou prodávána nebo exportována.

Zvýšit cenu

Káva s méně defekty má vyšší hodnotu a je obvykle dražší.

Udržovat standardy

Různé země a organizace, jako je Specialty Coffee Association (SCA), mají specifické standardy pro počet defektů povolených v různých kategoriích kávy.

Defekty zelené kávy - 17 nežádoucích defektů při klasifikaci zelené kávy 1
Guatemala, HUEHUETENANGO SHB Washed, 100% Arabica, 500g

Jak se používají defekty při klasifikaci zelené kávy?

Defekty zelené kávy jsou používány jako měřítko při hodnocení kvality kávy. Proces klasifikace zahrnuje počítání defektů v určitém množství kávy, obvykle ve vzorku o hmotnosti 300 gramů. Počet a typ defektů ve vzorku určují, do jaké kvalitativní kategorie káva spadá.

Systém klasifikace může být odlišný v závislosti na zemi nebo organizaci, ale obecně platí následující pravidla:

  • Specialty Grade: Káva, která má méně než 5 sekundárních defektů na 300 g a žádné primární defekty.
  • Commercial Grade: Káva s vyšším počtem defektů, která se používá pro běžnou spotřebu.
  • Low Grade: Káva s vysokým počtem defektů, která je obvykle používána pro instantní kávu nebo směsi nižší kvality.

Tabulka názvů defektů zelené kávy

Typ defektu Popis Primární/Sekundární
Black bean Černé, mrtvé zrno, často způsobené chorobami Primární
Broken bean Poškozené nebo rozbité zrno Sekundární
Cherry Celé, neodstraněné kávové třešně Primární
Diseased bean Zrno napadené chorobami, často způsobující hořkost Primární
Dried-out bean Zrna, která byla přesušená, což vede k nízké kvalitě Sekundární
Eaten bean Zrno částečně snědené škůdci Primární
Half-black bean Zrno, které je částečně černé a částečně normální Primární
Husk (Large) Velké kusy slupky z třešně Sekundární
Husk (Small) Malé kousky slupky Sekundární
Parchment bean Zrna obalená v pergamenu, což může narušit chuť Sekundární
Quaker Nedozrálé zrno, světlejší barvy, které nedává kvalitní kávu Primární
Shell Zrno rozštěpené na dvě části Sekundární
Sour bean Zrno s kyselou chutí, obvykle způsobené fermentací nebo hnilobou Primární
Stone, twig or hull (Large) Velké nečistoty, jako jsou kameny nebo větvičky Primární
Stone, twig or hull (Medium) Střední nečistoty Sekundární
Stone, twig or hull (Small) Menší nečistoty Sekundární
Undesirable bean Zrna s vadami, které negativně ovlivňují chuť Primární
Unripe Bean Nedozrálé zrno, které nemá plně vyvinutou chuť Primární
Defekty zelené kávy

Mají státy pěstující kávu rozdílné počty povolených defektů?

Ano, různé země mají své vlastní standardy a klasifikační systémy pro povolený počet defektů v zelené kávě. Například Kolumbie používá standard Excelso, který má specifické požadavky na kvalitu zrn, zatímco Brazílie má odlišné klasifikace, jako jsou Santos a Strictly Soft. Specialty Coffee Association má globální standardy, ale některé země mohou mít přísnější nebo volnější kritéria v závislosti na místních podmínkách a tradicích.

Tabulka vad ( defektů ) zelené kávy s popisem

Název vadyPopisVliv na kvalitu
Black beanÚplně černé, spálené nebo zničené zrno.Velmi negativně ovlivňuje chuť – způsobuje hořkost, spálené tóny.
Broken beanRozlomená, popraskaná nebo jinak mechanicky poškozená zrna.Mírně snižuje kvalitu, může způsobit nevyváženost chutí v šarži.
CherryZrnka, která zůstala obalena kávovou třešní, tzn. neoddělená kávová zrna a dužina.Negativně ovlivňuje sušení a fermentaci, může přispět k plísňovým chutím.
Diseased beanZrna napadená chorobou nebo plísní, často zhnědlá nebo zašedlá.Ovlivňuje chuť kyselostí, zatuchlostí nebo plísní.
Dried-out beanPříliš suchá zrna, která ztratila vlhkost a jsou zvadlá nebo křehká.Může způsobit hořkou, nevyváženou chuť.
Eaten beanZrnka napadená hmyzem, typicky mají drobné dírky.Negativně ovlivňuje chuť, v některých případech přidává kyselé nebo plesnivé tóny.
Half-black beanČástečně černé zrno, které je napůl nezdravé.Částečně ovlivňuje chuť, většinou přináší hořkost.
Husk (Large)Větší zbytky slupky kávové třešně nebo pergamenu.Nepřímo ovlivňuje kvalitu tím, že může bránit správnému pražení.
Husk (Small)Menší zbytky slupky nebo pergamenu.Obdobný vliv jako velká slupka, ale méně výrazný.
Parchment beanZrno stále obalené pergamenovým obalem, který nebyl odstraněn během zpracování.Zabraňuje rovnoměrnému pražení, přidává nepříjemné chuťové tóny.
QuakerNezralé nebo podvyživené zrno, které je světlejší a má matný vzhled.V kávě vytváří nevyváženou, trpkou chuť.
ShellZrna, která se během růstu otevřela a mají tenkou vrstvu, často jsou deformovaná.Snižují chuťovou konzistenci, mohou být nepražitelné.
Sour beanZrna s kyselou vůní nebo chutí, která byla vystavena fermentaci nebo špatnému sušení.Přidává kyselou, nepříjemnou chuť.
Stone, twig or hull (large)Velké kusy kamenů, větví nebo slupek, které byly špatně odstraněny.Fyzická nečistota, může zničit pražicí zařízení, neovlivňuje přímou chuť kávy.
Stone, twig or hull (medium)Středně velké kousky kamenů, větviček nebo slupek.Mírně nižší nebezpečí pro pražičku, neovlivňuje přímou chuť kávy.
Stone, twig or hull (small)Malé kousky kamenů, větviček nebo slupek.Méně škodlivé než větší nečistoty, mohou způsobit mechanické poškození při zpracování.
Undesirable beanZrnka, která jsou vadná, ale nelze je přesně zařadit do žádné z uvedených kategorií.Mohou ovlivnit celkovou kvalitu chutě, ale nejedná se o specifickou vadu.
Unripe BeanNezralé, zelené zrnko, které bylo sklizeno před dozráním.Ovlivňuje chuť trpkostí a hořkostí, nezralá zrna způsobují nízkou kvalitu šarže.

Shrnutí:

Tyto vady mohou značně ovlivnit výslednou chuť a kvalitu kávy, a proto je jejich identifikace důležitou součástí procesu třídění kávy před exportem. Zrnka s vadami jsou často vyřazována během mechanického třídění nebo ručně vybírána, aby byla zajištěna co nejlepší kvalita výsledné kávy.

Defekty zelené kávy hrají klíčovou roli v hodnocení a klasifikaci kávy. Identifikace a eliminace defektů zajišťuje vyšší kvalitu kávy, lepší chuťový profil a vyšší hodnotu na trhu. Různé země mohou mít své vlastní standardy pro klasifikaci defektů, což ovlivňuje jaký typ kávy je dostupný pro export a jaké jsou standardy pro speciality.

Důležité termíny:

  1. Black bean – černé, spálené zrno
  2. Quaker – nezralé, světlejší zrno
  3. Husk – zbytek slupky nebo pergamenu
  4. Sour bean – fermentované, kyselé zrno
  5. Stone, twig or hull – kameny, větvičky nebo zbytky slupek

Obsah

rubriky

štítky

Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

číst »
Kultivar kávovníku

Kultivar kávovníku

Kultivar kávovníku označuje specifickou odrůdu kávovníku, která byla vybrána a šlechtěna pro své žádoucí vlastnosti, jako jsou výnos, kvalita zrna, odolnost vůči chorobám a škůdcům nebo schopnost přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám. Kultivar je tedy konkrétní genetická linie kávovníku, která je rozmnožována a pěstována pro své specifické vlastnosti.

číst »

SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

číst »
Extrakce espressa z kávovaru Delonghi

Tajemství Extrakce Espressa – Chcete Vědět, Co Pijete?

Tajemství Extrakce Espressa Proces extrakce kávy je klíčový pro přípravu lahodného espressa či jiného kávového nápoje. Jde o proces, při kterém se rozemletá káva smísí s vodou a získají se rozpustné látky, které dávají kávě její chuť, aroma a tělo.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – Costa Rica – káva z kostariky

Káva z kostariky je vyhledávaná po celém světě. Kostarika je proslulá produkcí vysoce kvalitní kávy. Díky svým přírodním podmínkám a pečlivému zpracování se kostarická káva vyznačuje vyváženou chutí, nízkou kyselostí a delikátními ovocnými tóny.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je známé pro svou kvalitu, díky čemuž je kostarická káva oceňována na světových trzích. Pojďme se podrobně podívat na historii pěstování kávy v této středoamerické zemi až po současný stav.

přečíst »
Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

přečíst »
DRY - suchá metoda

DRY – Suchá metoda zpracování kávy

Metoda dry, neboli suchá metoda, je jednou z nejstarších a nejjednodušších metod zpracování kávy. Na rozdíl od washed nebo semi-washed metod, při této metodě zůstávají kávové třešně se slupkou a dužinou až do samotného sušení.

přečíst »
Defekty zelené kávy

Defekty zelené kávy – klasifikace

Defekty zelené kávy jsou vady nebo poškození kávových zrn, která ovlivňují jejich kvalitu, a tím i chuť hotového nápoje. Zelená káva označuje surová kávová zrna před pražením, a defekty mohou vznikat v různých fázích – během růstu kávovníku, sklizně, zpracování, sušení, skladování nebo dopravy.

přečíst »
SCAE

SCAE – Specialty Coffee Association of Europe

Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) byla nezisková organizace zaměřená na podporu a rozvoj výběrové kávy v Evropě. Založena v roce 1998, SCAE se soustředila na zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávacích programů a podporu udržitelnosti v celém kávovém řetězci. V roce 2017 se SCAE sloučila s Specialty Coffee Association of America (SCAA), čímž vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
SCA Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association je globální nezisková organizace, která vznikla v roce 2017 sloučením dvou předchozích organizací: Specialty Coffee Association of America (SCAA) a Specialty Coffee Association of Europe (SCAE). SCA se zaměřuje na podporu a rozvoj výběrové kávy, zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávání pro profesionály v kávovém průmyslu a podporu udržitelných obchodních praktik.

přečíst »

SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
další články budou