Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto

Costa Rica Tarrazu a Costa Rica SHG

Costa Rica Tarrazu SHB (Strictly Hard Bean)

Označení zelené kávy Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) se týká vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

1. Země původu: Kostarika, region Tarrazu

Tarrazu je jeden z nejznámějších a nejprestižnějších regionů pro pěstování kávy v Kostarice. Nachází se v centrální části země a je považován za jednu z nejlepších oblastí pro pěstování kávy na světě díky své vysoké nadmořské výšce a unikátním klimatickým podmínkám. Tento region produkuje kávy s vyváženou kyselostí, plným tělem a komplexním chuťovým profilem.

 2. VELIKOST ZRNA

Kávy z regionu Tarrazu SHB obvykle spadají do kategorie Screen 17/18, což znamená, že průměr zrn je mezi 6,75–7 mm. Velikost zrna je jedním z faktorů, který ovlivňuje kvalitu pražení a výsledný chuťový profil kávy. Kávy s většími zrny mají tendenci být vysoce kvalitní a lépe se praží.

kostarika
Costa Rica 100% ARABICA La Pastora Tarrazu

3. Nadmořská výška

Káva s označením SHB (Strictly Hard Bean) musí být pěstována v nadmořské výšce minimálně 1 200 metrů nad mořem. V regionu Tarrazu se káva obvykle pěstuje ve výškách od 1 200 do 1 900 metrů nad mořem. Vyšší nadmořská výška způsobuje pomalejší zrání kávových třešní, což vede k hustším a tvrdším zrnům s bohatšími chutěmi. SHB je tedy označení pro kávu pěstovanou v těchto vysokých nadmořských výškách, kde se díky teplotním rozdílům a dostatku slunečního záření vyvíjí složitější chuťový profil.

Kávy označené jako SHB jsou obvykle tříděny podle velmi přísných norem. Kávy Grade 1 mají povoleno maximálně 11–15 defektů na 300 gramů zrn. Defekty mohou zahrnovat nezralá zrna, poškozená zrna nebo cizí materiály. Tento nízký počet povolených defektů zajišťuje vysokou kvalitu a čistotu zrn.

5. Zpracování

Kávy z regionu Tarrazu jsou nejčastěji zpracovávány promytou metodou (washed), která je v Kostarice velmi běžná. Tento proces zahrnuje odstranění dužiny z třešní a následné promytí zrn, což vede k čistému a svěžímu chuťovému profilu s jasnou kyselostí. Promytá metoda umožňuje, aby přirozené charakteristiky kávy, jako je kyselost a chuťové nuance, vynikly v plné míře.

6. Chuťový profil

Kávy z Tarrazu SHB jsou známé pro svou čistotu, jasnou kyselost a komplexní chuť. Typické chuťové vlastnosti zahrnují:

  • Jasná kyselost (často připomínající citrusové plody)
  • Květinové a ovocné tóny (např. jasmín, broskev, pomeranč)
  • Vyvážené, střední až plné tělo
  • Čistá dochuť s náznaky sladkosti

Tato káva je oblíbená mezi milovníky káv s vyšší kyselostí a jemnými chuťovými nuancemi.

kostarika

Costa Rica SHG (Strictly High Grown)

1. Země původu: Kostarika

Označení SHG (Strictly High Grown) je synonymem pro SHB a označuje kávu pěstovanou ve vysokých nadmořských výškách, konkrétně nad 1 200 metrů nad mořem. Vysoká nadmořská výška je klíčovým faktorem, který ovlivňuje tvrdost zrn a výslednou chuť kávy. Kávy SHG/SHB jsou charakteristické tím, že mají tvrdší, hustší zrna, což vede k lepší konzistenci při pražení a bohatším chuťovým profilům.

2. Velikost zrna

Kávy SHG mají obvykle zrna velikosti Screen 16–18 (6,3–7 mm). Stejně jako u SHB, větší zrna jsou indikátorem vyšší kvality a lepší pražitelnosti. Zrna jsou pečlivě tříděna podle velikosti, aby byla zajištěna konzistence v chuti a pražení.

3. Nadmořská výška

Kávy označené jako SHG jsou pěstovány ve výškách nad 1 200 metrů nad mořem, což zajišťuje optimální podmínky pro růst pomalejšího, ale kvalitnějšího zrna. Vysoká nadmořská výška v kombinaci s vhodnými klimatickými podmínkami (chladné noci a slunečné dny) přispívá k rozvoji složitých chutí a vyšší kyselosti kávy.

4. Počet povolených defektů

Stejně jako u SHB, i u kávy SHG je velmi nízký počet povolených defektů. U káv Grade 1 je povoleno maximálně 11–15 defektů na 300 gramů kávy, což zajišťuje vysokou kvalitu a čistotu výsledného produktu.

5. Zpracování

Většina káv SHG z Kostariky je zpracována promytou metodou, což je tradiční metoda v této oblasti. Promytá káva je typická svou jasností a čistotou chutí, kdy proces odstranění dužiny a promytí zrn zvýrazňuje přirozené chuťové vlastnosti kávy.

6. Chuťový profil

Kávy SHG mají podobné chuťové vlastnosti jako SHB, protože označení se vztahuje na stejné výškové pásmo a podobné standardy kvality. Typický chuťový profil zahrnuje:

  • Čistá, jasná kyselost
  • Ovocné tóny (např. citrusy, jablka)
  • Střední až plné tělo
  • Dlouhá a svěží dochuť

Kávy SHG jsou oblíbené pro svou vyváženost a čistotu chuti, která odráží jejich pěstování ve vysokých nadmořských výškách.

Shrnutí:

Costa Rica Tarrazu SHB:

  • Velikost zrna: Screen 17/18 (6,75–7 mm)
  • Nadmořská výška: 1 200–1 900 m n. m.
  • Počet povolených defektů: 11–15 defektů na 300 g (Grade 1)
  • Zpracování: Promytá metoda
  • Chuťový profil: Jasná kyselost, květinové a ovocné tóny, vyvážené tělo, čistá dochuť

Costa Rica SHG:

  • Velikost zrna: Screen 16–18 (6,3–7 mm)
  • Nadmořská výška: Nad 1 200 m n. m.
  • Počet povolených defektů: 11–15 defektů na 300 g (Grade 1)
  • Zpracování: Promytá metoda
  • Chuťový profil: Jasná kyselost, ovocné tóny, střední až plné tělo, dlouhá svěží dochuť
ParametrCosta Rica Tarrazu SHBCosta Rica SHG
Velikost zrnaScreen 17/18 (6,75–7 mm)Screen 16–18 (6,3–7 mm)
Nadmořská výška1 200–1 900 m n. m.Nad 1 200 m n. m.
Počet povolených defektů11–15 defektů na 300 g (Grade 1)11–15 defektů na 300 g (Grade 1)
ZpracováníPromytá metodaPromytá metoda
Chuťový profilJasná kyselost, květinové a ovocné tóny, vyvážené tělo, čistá dochuťJasná kyselost, ovocné tóny, střední až plné tělo, dlouhá svěží dochuť
RegionTarrazúRůzné regiony nad 1 200 m n. m.
Typ kávySHB (Strictly Hard Bean)SHG (Strictly High Grown)
TěloVyvážené těloStřední až plné tělo
AromaKvětinové a ovocné tónyOvocné tóny
KyselostJasná kyselostJasná kyselost
DochuťČistá dochuťDlouhá svěží dochuť
Země původuKostarikaKostarika
Další informaceRegion Tarrazú je známý produkcí kávy s vyšší kyselostí a jemnými tónySHG označuje kávu pěstovanou v nadmořských výškách nad 1 200 m n. m.

Obě označení se vztahují na prémiové kávy pěstované ve vysokých nadmořských výškách s důrazem na tvrdost zrn a komplexnost chutí, které vycházejí z výjimečných klimatických a geografických podmínek v Kostarice.

Obsah

rubriky

štítky

Cupping – degustace kávy

Cupping neboli degustace kávy je proces ochutnávání, hodnocení a porovnávání káv. Acidita, chuť, dochuť, tělo, sladkost. To vše se provádí za účelem nákupu kvalitní kávy nebo hodnocení její kvality. Probíhá jak na plantáži, kde se káva pěstuje, tak v pražírně, kam se nová káva dostává. Cupping mohou provádět například kavárny za účelem výběru a podávání nové kávy nebo jednoduše pro své zákazníky.

číst »
Microlot

microlot – 7 důvodů, proč je microlot výběrové kávy skutečný klenot v šálku

Pokud jste vášnivým milovníkem kávy, pravděpodobně jste se setkali s pojmem microlot. Tento výraz se stále častěji objevuje na etiketách výběrových káv a ve světě kávových odborníků se stal symbolem vysoké kvality a jedinečného chuťového zážitku. Ale co přesně microlot znamená a proč je tak výjimečný? Podívejte se na 7 hlavních důvodů, proč microloty změnily způsob, jak vnímáme špičkovou kávu.

číst »

Burundi – regiony pěstování kávy v Burundi

regiony pěstování kávy v Burundi. Burundi je malá země ve východní Africe, známá svou produkcí vysoce kvalitní arabiky, která je pěstována ve vysokých nadmořských výškách. Káva z Burundi se vyznačuje výraznou kyselostí, bohatými chuťovými profily a přísně kontrolovanými metodami zpracování. Níže je detailní popis hlavních kávových regionů v Burundi, spolu s podrobnostmi o pěstovaných odrůdách, zpracování a chuťových profilech.

číst »
SCA Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association je globální nezisková organizace, která vznikla v roce 2017 sloučením dvou předchozích organizací: Specialty Coffee Association of America (SCAA) a Specialty Coffee Association of Europe (SCAE). SCA se zaměřuje na podporu a rozvoj výběrové kávy, zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávání pro profesionály v kávovém průmyslu a podporu udržitelných obchodních praktik.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – Costa Rica – káva z kostariky

Káva z kostariky je vyhledávaná po celém světě. Kostarika je proslulá produkcí vysoce kvalitní kávy. Díky svým přírodním podmínkám a pečlivému zpracování se kostarická káva vyznačuje vyváženou chutí, nízkou kyselostí a delikátními ovocnými tóny.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je známé pro svou kvalitu, díky čemuž je kostarická káva oceňována na světových trzích. Pojďme se podrobně podívat na historii pěstování kávy v této středoamerické zemi až po současný stav.

přečíst »
Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

přečíst »
DRY - suchá metoda

DRY – Suchá metoda zpracování kávy

Metoda dry, neboli suchá metoda, je jednou z nejstarších a nejjednodušších metod zpracování kávy. Na rozdíl od washed nebo semi-washed metod, při této metodě zůstávají kávové třešně se slupkou a dužinou až do samotného sušení.

přečíst »
Defekty zelené kávy

Defekty zelené kávy – klasifikace

Defekty zelené kávy jsou vady nebo poškození kávových zrn, která ovlivňují jejich kvalitu, a tím i chuť hotového nápoje. Zelená káva označuje surová kávová zrna před pražením, a defekty mohou vznikat v různých fázích – během růstu kávovníku, sklizně, zpracování, sušení, skladování nebo dopravy.

přečíst »
SCAE

SCAE – Specialty Coffee Association of Europe

Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) byla nezisková organizace zaměřená na podporu a rozvoj výběrové kávy v Evropě. Založena v roce 1998, SCAE se soustředila na zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávacích programů a podporu udržitelnosti v celém kávovém řetězci. V roce 2017 se SCAE sloučila s Specialty Coffee Association of America (SCAA), čímž vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
SCA Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association je globální nezisková organizace, která vznikla v roce 2017 sloučením dvou předchozích organizací: Specialty Coffee Association of America (SCAA) a Specialty Coffee Association of Europe (SCAE). SCA se zaměřuje na podporu a rozvoj výběrové kávy, zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávání pro profesionály v kávovém průmyslu a podporu udržitelných obchodních praktik.

přečíst »

SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
další články budou