SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce

Co je SCAA (Specialty Coffee Association of America)

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

Hlavní úkoly a činnosti SCAA

Nastavení standardů pro výběrovou kávu

  • SCAA definovala kritéria pro výběrovou kávu, což zahrnuje vysokou kvalitu zrn, minimální množství defektů, důkladné zpracování, a zaměření na chuťové vlastnosti kávy. Cílem bylo vytvořit jasné standardy, které zaručují konzistentní kvalitu.
  • Specialty Coffee podle SCAA je káva, která v procesu cuppingu (ochutnávání) dosáhne minimálně 80 bodů ze 100, což je kritérium používané pro hodnocení kvality zrn.

Vzdělávání a školení v kávovém průmyslu

  • SCAA nabízela školení pro profesionály v oboru, včetně baristů, pražičů a producentů kávy. Součástí tohoto vzdělávání byly kurzy o správném pražení, cuppingu, analýze kvality zrn a dalších tématech spojených s kávou.
  • Vzdělávací programy jako Coffee Skills Program jsou známé pro svou odbornost a mezinárodní uznání.

Zajištění udržitelnosti

  • SCAA se věnovala otázkám udržitelnosti v kávovém průmyslu. Vytvořila iniciativy zaměřené na podporu pěstitelů v rozvojových zemích, včetně programů pro spravedlivý obchod (Fair Trade) a udržitelné zemědělské postupy.
  • Udržitelnost byla klíčovým bodem v posuzování kávy, kde organizace podporovala ekologické pěstování, snižování emisí a zlepšení pracovních podmínek na kávových plantážích.

Organizace a podpora událostí

  • SCAA organizovala každoroční akce, jako je SCAA Expo, kde se setkávali odborníci z kávového průmyslu z celého světa. Tyto události poskytovaly příležitost k výměně znalostí, navazování kontaktů a představování nových technologií a trendů.

Podpora výzkumu a inovací

  • Organizace investovala do výzkumu v oblasti kávy, aby zlepšila znalosti o kávovnících, zpracování zrn a nových metodách přípravy. Tento výzkum pomáhal přinášet inovace do celého řetězce kávového průmyslu.

Nastavené standardy SCAA

Standardy pro zelenou kávu

  • Definovala jasné standardy pro kvalitu zelené kávy, včetně limitů pro množství defektů v daném vzorku. Například pro specialty grade kávu by neměly být povoleny primární defekty (např. plně černá nebo kyselá zrna).

Cuppingové standardy

  • SCAA vytvořila detailní pravidla pro cupping – metodu ochutnávání kávy, která hodnotí aroma, chuť, kyselost, tělo a dochuť. Tyto standardy slouží k objektivnímu hodnocení kvality kávy na globální úrovni.

Standardy pražení a přípravy kávy

  • Organizace zavedla pravidla pro ideální pražení kávy a doporučila teplotní rozsahy, časy pražení a způsob přípravy espressa, aby byla zachována maximální chuť kávy.

Technické standardy pro vybavení

  • SCAA definovala také standardy pro technické vybavení, včetně kávovarů a mlýnků. Toto vybavení musí splňovat určité požadavky, aby bylo možné připravit kávu v optimálních podmínkách (např. správná teplota a tlak).

Přínos pro kávový průmysl

  • Zlepšení kvality: Standardy a postupy zavedené SCAA vedly k dramatickému zlepšení kvality kávy, kterou spotřebitelé po celém světě konzumují.
  • Podpora pěstitelů kávy: Díky iniciativám na podporu spravedlivého obchodu a udržitelnosti se zlepšily pracovní podmínky a ekonomická situace pěstitelů v rozvojových zemích.
  • Rozvoj odbornosti: SCAA nabídla platformu pro profesionály v oboru kávy, kde mohli zvyšovat svou odbornost a kvalifikaci, čímž se zvyšovala úroveň celého kávového průmyslu.
  • Inovace a technologie: Investice do výzkumu a technologických inovací zlepšily procesy od pěstování až po pražení kávy.
    •  

Shrnutí a tabulka

TémaPopis
Nastavení standardů pro kávuSCAA definovala standardy pro výběrovou kávu, včetně cuppingu, kvality zrn a technických standardů pro vybavení.
Vzdělávání a školeníOrganizace poskytovala školení pro profesionály v kávovém průmyslu a podporovala odborný růst pomocí programů jako Coffee Skills Program.
UdržitelnostSCAA prosazovala udržitelné postupy a spravedlivý obchod, podporovala ekologické pěstování kávy a lepší pracovní podmínky na farmách.
Organizace událostíSCAA pořádala mezinárodní akce jako SCAA Expo, kde se setkávali odborníci a prezentovaly se novinky v kávovém průmyslu.
Podpora výzkumu a inovacíOrganizace investovala do výzkumu v oblasti kávy a podporovala technologické inovace, které zlepšily zpracování a přípravu kávy.
Standardy pro vybavení a přípravuTechnické standardy pro kávovary, mlýnky a jiné vybavení, které musí splňovat určité parametry, aby zajistily optimální přípravu kávy.

SCAA významně přispěla k růstu kvality a odbornosti v kávovém průmyslu a nastavila celosvětově uznávané standardy, které zajišťují konzistentní a udržitelnou výrobu výběrové kávy.

Obsah

rubriky

štítky

percolator

Perkolátor – Podrobný Průvodce přípravy kávy v Perkolátoru

Perkolátor je tradiční zařízení na přípravu kávy, které funguje na principu opakovaného vaření a procházení vody skrz mletou kávu. Tato metoda je známá svou schopností vytvořit silnou a aromatickou kávu, ale může být také náchylná k přehřátí a hořkosti, pokud není správně použita.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

číst »
Chemex

Chemex – Podrobný Průvodce Přípravou kávy v Chemexu

Chemex je elegantní a ikonický přístroj na přípravu kávy, který kombinuje krásu skla s jednoduchostí filtrovací metody. Vynalezený v roce 1941, Chemex se stal oblíbeným mezi milovníky kávy pro svou schopnost připravit čistý a chutný šálek.

číst »
Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG).

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown SHG

Costa Rica Tarrazu SHB a Costa Rica Strictly High Grown (SHG) je označení zelené kávy a týká se vysoce kvalitních káv pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách v Kostarice, která je proslulá svou produkcí káv s čistým, jasným chuťovým profilem. Tyto termíny jsou běžně používány k popisu tvrdosti zrna, nadmořské výšky pěstování a kvality kávy. Pojďme se podrobně podívat na každé z těchto označení.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – Costa Rica – káva z kostariky

Káva z kostariky je vyhledávaná po celém světě. Kostarika je proslulá produkcí vysoce kvalitní kávy. Díky svým přírodním podmínkám a pečlivému zpracování se kostarická káva vyznačuje vyváženou chutí, nízkou kyselostí a delikátními ovocnými tóny.

přečíst »
Kostarika

Kostarika – historie pěstování kávy tak, jak ji neznáte

Kostarika Historie pěstování kávy v Kostarice má dlouhou a bohatou tradici, která sahá do 18. století. Kávový průmysl se v zemi stal klíčovým ekonomickým motorem a pomohl Kostarice dosáhnout nejen prosperity, ale i stabilního rozvoje. Pěstování kávy v Kostarice je známé pro svou kvalitu, díky čemuž je kostarická káva oceňována na světových trzích. Pojďme se podrobně podívat na historii pěstování kávy v této středoamerické zemi až po současný stav.

přečíst »
Kostarika

Costa Rica – regiony pěstování kávy

Costa Rica , známá jako jedna z předních producentů kávy, má ideální podmínky pro pěstování prémiové arabiky díky své rozmanité topografii a mikroklimatům. Každý z hlavních regionů má specifické charakteristiky, které se promítají do kvality a chuti kávy. Zde je podrobný popis hlavních kávových regionů Kostariky.

přečíst »
DRY - suchá metoda

DRY – Suchá metoda zpracování kávy

Metoda dry, neboli suchá metoda, je jednou z nejstarších a nejjednodušších metod zpracování kávy. Na rozdíl od washed nebo semi-washed metod, při této metodě zůstávají kávové třešně se slupkou a dužinou až do samotného sušení.

přečíst »
Defekty zelené kávy

Defekty zelené kávy – klasifikace

Defekty zelené kávy jsou vady nebo poškození kávových zrn, která ovlivňují jejich kvalitu, a tím i chuť hotového nápoje. Zelená káva označuje surová kávová zrna před pražením, a defekty mohou vznikat v různých fázích – během růstu kávovníku, sklizně, zpracování, sušení, skladování nebo dopravy.

přečíst »
SCAE

SCAE – Specialty Coffee Association of Europe

Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) byla nezisková organizace zaměřená na podporu a rozvoj výběrové kávy v Evropě. Založena v roce 1998, SCAE se soustředila na zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávacích programů a podporu udržitelnosti v celém kávovém řetězci. V roce 2017 se SCAE sloučila s Specialty Coffee Association of America (SCAA), čímž vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
SCA Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association

SCA – Specialty Coffee Association je globální nezisková organizace, která vznikla v roce 2017 sloučením dvou předchozích organizací: Specialty Coffee Association of America (SCAA) a Specialty Coffee Association of Europe (SCAE). SCA se zaměřuje na podporu a rozvoj výběrové kávy, zlepšování kvality kávy, poskytování vzdělávání pro profesionály v kávovém průmyslu a podporu udržitelných obchodních praktik.

přečíst »

SCAA – Specialty Coffee Association of America

Specialty Coffee Association of America (SCAA) byla nezisková organizace založená v roce 1982 za účelem podpory výběrové kávy a rozvoje kávového průmyslu. Její hlavní činností bylo nastavování standardů pro výběrovou kávu, vzdělávání a podpora udržitelnosti v kávovém průmyslu. V roce 2017 se SCAA sloučila s Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) a vznikla globální organizace Specialty Coffee Association (SCA).

přečíst »
další články budou